среда, 11. јун 2014.

Putopis o Londonu (šta videti u Londonu za sedam dana) - 2.deo




dan četvrti

Četvrti dan našeg boravka u Londonu smo započeli u British Museum-u, najstarijem muzeju na svetu u kom je izloženo preko 6.000.000 predmeta i za čiji nam je obilazak potreban još jedan život. Ulaz u muzej se ne naplaćuje. U skladu sa savetima apsolutno svih turističkih vodiča - izabrali smo par postavki koje želimo da vidimo i na obilazak istih potrošili nekoliko narednih sati. 

Centralni deo muzeja je Great Court, impresivna građevina staklenog krova, otvorena 2000-e godine. Unutar nje se nalazi čitaonica koja sadrži najveću i najbolju zbirku knjiga i rukopisa na svetu, restorani, suvenirnice i kafići. Svuda uokolo ulazi su u razne zbirke muzeja.

Mi smo se odlučili za obilazak rimskih i grčkih eksponata, za egipatsku zbirku, daleki istok i mumije. To je , možda, trećina zbirki. Bilo nam je potrebno, bez suvišnog zadržavanja, preko 3 sata da to obiđemo. Nakon toliko vremena i toliko eksponata, mozak mi prosto više nije primao informacije.

Preporučujem od srca da se  British Museum poseti i da se vide prebogate kolekcije raznih stvari - od novčića do čitavih hramova koje su, tokom duge kolonističke istorije, Britanci sa raznih strana doneli u Englesku ne bi li ih "sačuvali".


Posle muzeja smo projurili kroz Hyde park i otišli u obilazak Kensington palate, rodne palate kraljice Viktorije koja ju je i otvorila za javnost. U današnje vreme je ta palata najpoznatija kao nekadašnje prebivalište princeze Dajane. Zapravo, u određenim delovima palate i danas žive neki od članova kraljevske familije.
Za obilazak palate i vrtova potrebno je 2-3 sata. Ulaz se naplaćuje i karta košta oko 16 funti. Unutar palate se nalazi par izložbenih celina. Tu su kraljevski apartmani kralja George-a II. Slede prostorije u kojima je rođena, odrasla i živela  kraljica Viktorija. U prizemlju se nalazi izložba haljina kraljice Elizabete, princeze Dajane i princeze Margaret. I , za mene, najzanimljivija postavka je ona o princu Vilijamu, sinu kraljice Anne iz 18.veka, njenom jedinom preživelom detetu iz čak 18 trudnoća. U pitanju je izuzetna multimedijalna izložba koja nas vodi kroz veoma upečatljiv deo istorije britanske kraljevske porodice, priču o malom princu koji je,navodno, toliko plesao za svoj 11 rođendan da je pao u komu i umro nakon 3 dana :/ Nakon toga je došlo do smena loza na tronu, ako sam dobro shvatio. Svakako, i ovome ću se tek vratiti u narednim mesecima.


Jedan od eksponata unutar Kensingtonske palate

Deo haljina princeze Dajane u okviru postavke Fashion Rules unutar Kensingtonske palate.

Hyde park je još jedan od kraljevskih parkova Londona, a svakako je najveći i najčuveniji. Može se u njemu sasvim kvalitetno provesti skoro ceo dan - malo šetajući, malo lutajući u potrazi za spomenikom Petru Panu, vozajući se u čamcu jezerom, obilazeći Kensingtonsku palatu i njene vrtove ili jednostavno kao ja na ovoj slici  (u karakterističnoj pozi bika Ferdinanda)- odmarajući i meditirajući.
U parku se nalazi i lepo jezero po kom je moguće ploviti iznajmljenim čamcem. Kao i ostali kraljevski parkovi i Hyde park je stanište velikog broja ptica.Sve te ptice su polupitome, ne plaše se prolaznika niti strepe  od toga da će im neki ludak npr slomiti krilo kao što se desilo labudu iz novosadskog Dunavskog parka. Još jedna zanimljiva stvar u vezi sa londonskim parkovima - postoje zone u koje ne možete dovesti svog psa, ali je neverovatno da na obaveštenju koje se nalazi na ulazu u te zone piše doslovno: IZVINJAVAMO SE što ne možete da uvedete svog ljubimca...

Memorijalna fontana princeze Dajane još je jedna od značajnijih tačaka koje treba obići tokom posete Hyde parku i divno mesto za odmoriti od duge šetnje. Ovu je fontana , u znak sećanja na voljenu princezu, otvorila kraljica lično, u julu 2006-e. Preporuka je da se sedne na ivicu fontane i u vodu umoče ruke ili noge te da se svi - oni koji su bili pre i oni koji će doći posle, simbolički, na taj način povežu jedni sa drugima.


I opet smo uveče završili na West Endu, ovaj put u Novello teatru, gledajući Mamma Mia koja se uspešno izvodi već 15 godina! Bilo je to još jedno nezaboravno pozorišno iskustvo, ali o tome ću tek pisati...



dan peti

Madonna i Kylie Minogue u Muzeju Madame Tussauds; ovo je definitivno jedna od najpopularnijih pop turističkih atrakcija Londona. Muzej se nalazi nedaleko od Baker street stanice što je dobra tačka i za odlazak do Muzeja Sherlocka Holmes-a. Ulaznica košta paprenih 30 funti, ali moguće je ostvariti popuste na razne načine. Nas dvojica smo, zahvaljujući našim travelcard-ovima ušli po ceni jedni ulaznice. Gužve na ulazu ima, ali za nešto manje od sat vremena si unutra, makar je tako bilo u našem slučaju. Za obilazak, slikanje i zezanje po muzeju potrebno je izdvojiti bar dva sata.


Kraljevska porodica od voska; muzej se sastoji od par salona u kojima su izvesnom logikom postavljene skulpture poznatih ličnosti - počev od ulazne sale Red carpet, preko sala sa poznatim muzičarima, sportistima pa do istorijskih ličnosti i engleske kraljevske porodice.

Većina figura izgleda veoma realistično, ali ima i onih za koje je teško pretpostaviti na osnovu čijeg lika su nastale (kao i onih za koje se opravdano pitaš zbog kakvih su zasluga tu). Isto tako, kod pojedinih je velika gužva (Justin Bieber, Katty Perry...) kao i onih koje možeš i da odneseš sa sobom a da to niko ne primeti (Elvis, recimo). Sa pojedinim figurama vas može uslikati samo profesionalni fotograf te u tom slučaju podosta plaćate za takvu uspomenu (spremite keš ako želite slike sa kraljicom ili Branđelina family - na primer ).
U okviru obilaska Madame Tussuads muzeja silazite i u sobe strave gde vas, uz rasvetu sa stroboskopa, plaše razna kreature, a potom sedate u mali voz i obilazite London kroz vekove - izvrsnu instalaciju koja nas podseća na najzanimljivije i najbitnije momente istorije ovog grada. Posle vozića se ide u 4d bioskop i tamo, u desetominutnom filmu, gledamo kako marvelovi junaci spasavaju grad :)

London Zoo, smešten u Regent parku, na 15-20 minuta peške od muzeja Madame Tussuads , bio je naša sledeća destinacija. Zoo se prostire na 15 hektara, dom je za više od 750 životinjskih vrsta i za obilazak je potrebno izdvojiti 3-4 sata minimalno i 26 funti po osobi (važe razni popusti, ali - najiskreniji savet je da to vreme i te pare potrošite negde drugde jer ovaj zoo nije ništa bolji od bečkog ili budimpeštanskog ; štaviše- bečkom ne može da parira, a ulaznica mu je duplo skuplja).
Jedna od glavnih atrakcija londonskog Zoo vrta su gorile, koje su doista retke po zoološkim vrtovima. Kao i svaki veći evropski zoo vrt i ovaj pruža prilika da životinje vidite u prostoru koji koliko-toliko podseća na njihova stvarna staništa. Pored gorila, zanimljivi su sumatranski tigrovi, mini nilski konji, kraljevska kobra,okapi... Ostale životinje možete videti i u beogradskom Zoo vrtu, da ne kažem da ovde nema nekih uobičajenih vrsta kao što su slonovi, vukovi ili medvedi.
Jedan od najpoznatijih stanovnika londonskog Zoo vrta ikada je meda Winnipeg, poznat i kao Winnie koji će inspirisati A.A. Milne-a da stvori lik Winnie the Pooh-a :) U pitanju je bila ženka crnog medveda, devojčica koju je kao maskotu odreda doveo iz kanade pukovnik Colebourn. On joj je i dao ime po oblasti Winnipeg gde su je našli tj otkupili od lovca koji je ubio njezinu majku. Na slici se nalazi spomenik pukovniku i medi Winnie.

Regent park je još jedan od londonskih kraljevskih parkova. Pored zoo vrta, poznat je i po baštama Kraljice Marry sa predivnim ružičnjacima, jezercetom, slapovima  i pažljivo uređenim šetalištima


Na žalost, u trenutku kad smo posetili Queen Mary' s Gardens , tek deo od preko 12000  ruža je procvetao. Ovi vrtovi su pored 85 vrsta ruža, staniste i raznih drugih sorti cveća i predstavljaju jednu od najlepših zelenih oaza Londona.

















dan šesti


The Natural History Museum je još jedan od must see muzeja ovog grada. U zgradi  za koju se ne može odrediti da li je lepša i impresivnija spolja ili iznutra, nalazi se preko 70 miliona artefakata , što je, priznaćete i sami - moguce obići i proučiti samo ukoliko bi unutar muzeja proveli prosečan ljudski vek. Galerije su podeljene u 4 zone: plavu (dinosaurusi, sisari, ljudsko telo), crvenu (planeta, vulkani, zemljotresi...), zelenu (ekologija, ptice, insekti, centralni hol...) i narandžastu (Darvinov centar i vrt).

Ptica Dodo, uz dinosauruse verovatno najpoznatija izumrla životinja. Ukoliko ste u London došli sa decom, ovaj muzej ne smete nipošto propustiti. Ulaz je besplatan, a za obilazak odvojite bar 4-6 sati. Najveće su gužve, naravno, kod dinosaurusa gde se kroz decu jedva probijaš :) 

Mi smo obilazak počeli od crvene zone u koju se ulazi kroz ogroman model planete zemlje u nastajanju. Apsolutno je nemoguće uporediti iskustvo koje nosimo iz ovog muzeja sa bilo kojim drugim kada su muzeji u pitanju. Čovek bi mogao ovde dolaziti danima, probati sve multimedijalne sadržaje, aktivno učiti o nečemu što ga zanima, istraživati, igrati se...i ne dosađivati se ni u jednom trenutku. Jedina mana - previše je dece svih uzrasta koji se guraju, pište, vrište i drndaju svaku spravicu, igricu, multimediju.


Skelet Diplodocus pod imenom Dippy je jedan od najpopularnijih eksponata. Na ovoj fotki se on donekle vidi u svoj svojoj veličini, a isto tako i centralni hol. Ovaj muzej vredi posetiti makar da se vidi sama zgrada.



Na slici se nalaze izloženi skeleti raznoraznih izumrlih vodenih stvorenja. Inače, neposredno uz zgradu ovog muzeja nalazi se i zgrada Muzeja nauke  koji, na žalost, nismo uspeli da obiđemo, a i on spada u jednu od najatraktivnijih londonskih znamenitosti. Moralo je nešto ostati i za sledeću posetu.
Posle muzeja uputili smo se do Camden Locka, još jednog poznatog londosnkog marketa. Smešten je na samom Regent kanalu, u severnom Londonu, ne toliko daleko od Regent parka. U obilazak se kreće već od metro stanice pa se kroz ljupku ulicu polako stiže do samog marketa.



Radnje u ovom kvartu su izuzetno živopisne i nude neverovatno dobre i zanimljive stvari - od garderobe, obuće, nameštaja, raznih rukotvorina, suvenira i slično. Izuzetno je dobra ponuda neopunk i gothic odeće, ali i zanimljivih brendova od kojih su pojedini toliko futuristički da imam osećaj da nikad neće ni stići do balkana (pogledajte npr ponudu na  http://shop.cyberdog.net/ ).

Takođe, ovde možete da se istetovirate ili da stavite neki pirsing jer duž ulice se nalazi desetak radnji koje to nude. Ponuda vintage garderobe je kao i na Brick Laneu- prebogata. Šta god da vam padne na pamet, kakav god stajling - ovde ćete naći to što vam treba. Posebno vam preporučujem poskupe, ali fenomenalne male dizajnerske radne na samo marketu.

I naravno - klopa.  Na Camdenu se, slično i drugim marketima na koje smo naišli, prodaje izvrsna fast food varijanta raznih nacionalnih kuhinja po atraktivnim cenama. Ovde je moja porcija indijske hrane - jagnjetine, piletine i kojekakvog povrća, predivnih preliva i sosova. Jede se u autentičnom ambijentu, na samom doku sa pogledom na kanal, a sedi se na malim vespama postavljenim celom dužinom doka :) Porcije su solidne, cene prihvatljive, ukusi neprepričljivi...



I u suštini - to bi bilo to. U Londonu smo proveli sedam dana i obišli veliki broj znamenitosti. Međutim neke smo samo videli, a ne i posvetili im dovoljno vreman niti ih proučili (Tower of London, Shakespear's Globe, London Eye...). Postoje one koje nismo stigli ni obići (Greenwich, Wimbledon, Science museum, Sherlock Holmes museum, Charles Dickens museum.... ), dosta je i onih na koje bih se opet vratio jer smo ih bukvalno protrčali (British museum, Hyde park...).
Realno ovo je najskuplji, ali i najsadržajniji grad koji sam posetio. Kad god posetim novi grad razmišljam da li bih mogao u njemu da živim, a što se Londona tiče- ne da bih mogao, nego sam skoro siguran da ga do kraja života ne bih morao napuštati (još pre par godina mi je dolazio London u snove i to su bili oni snovi posle kojih sam se budio uznemiren jer nisu stvarnost).
Kako god, imam osećaj da ću se vraćati i još dosta vremena potrošiti istražujući ovaj grad a da mi ne dosadi, jer neko već reče - kada se umoriš od Londona, umorio si se od života.


Нема коментара:

Bunkeri u Albaniji (nije mir isto što i blagostanje)

  Do ovogodišnjeg letovanja u Sarandi nisam znao puno toga o Albaniji. Uglavnom je i to što sam znao bilo zasnovano na predrasudama, politič...